Una persona de Catalunya genera de mitja 1,4kg/residus al dia (500Kg/habitant per any). Més del 30% d’aquests són envasos de diferents materials provinents de l’alimentació, dels quals la meitat són envasos lleugers, és a dir, plàstics amb una vida útil molt curta. De fet, el 40% del plàstic produït a tot el món es converteix en un residus en menys d’un mes, i menys d’un 10% d’aquest plàstic es recicla.
Aquests envasos, tant si es reciclen, acaben en abocadors, incineradores, o abandonats al medi, tenen un important impacte ambiental i a la nostra salut. Diferents estudis, inclosa la campanya “Salut de Plàstic” de Rezero , han demostrat la presència de components del plàstic (ftalats i fenols) a l’orina humana. Aquestes substàncies s’acumulen a l’organisme per inhalació de les emissions provinents dels processos de producció dels plàstics i els tractaments finalistes dels residus, i la ingesta per la migració d’elements plàstics dels envasos als aliments.
És per aquest motiu que, en la campanya de Comerç Verd d’aquest any a Barcelona, hem volgut fer especial èmfasi en la reducció de plàstics d’un sol ús en la nostra dieta, i la necessitat de limitar l’envasat dels productes alimentaris. Creiem que el Comerç Verd pot ser un actor clau en la reducció d’aquest tipus de residus i la creació d’opinió i conscienciació per part de la població.
En aquest díptic, que pots descarregar al final de l’article, hem recollit alguns dels principals impactes dels envasos de plàstic d’un sol ús i què podem fer com a consumidors/es per tal de reduir aquests residus. Compartim amb vosaltres aquest material perquè el pugueu difondre entre els vostres clients i clientes, o imprimir-lo per exposar-lo al vostre establiment.
Si voleu saber més sobre l’impacte del sobre envasat de plàstic en la nostra salut, no us perdeu el proper #WebinarRezero “Desplastifiquem l’alimentació” del dimecres 2 de desembre. Segueix les nostres xarxes socials per no perdre’n detall i inscriu-te!