Des de Comerç Verd es promou la compra sense elements d’un sol ús amb l’impuls de les carmanyoles i bosses de malla per fer la compra, i com és el cas d’Argentona, el sistema de lloguer de cabassos als municipis. La Peixateria d’Argetona, que està certificada com a Comerç Verd, es va adherir a l’última campanya de promoció de la compra sense envasos del municipi amb els sistema de cabassos, llogant-los amb un dipòsit de 5€ als clients que no porten res per endur-se la compra i que se’ls hi retora al deixar el cabàs.

Però en aquesta peixateria encara han fet un pas més per la reducció dels plàstics i els elements d’un sol ús en el seu establiment. Des de fa unes setmanes ofereixen un 5% de descompte als clients que porten una carmanyola de casa.

Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, explica que acaba de sortir l’informe previ a la propera llei de residus i recursos que haurà d’incorporar tots aquests elements de reutilització per donar seguretat a les associacions de comerciants que demanen un marc legal clar per poder seguir amb la compra en carmanyoles amb totes les garanties.

“De mitjana, amb dades de 2018, cada català genera al cap de l’any 21kg d’envasos lleugers. Si eliminem aquest producte en el seu origen, ja no els generem, ja no cal l’espai a casa per reciclar-lo, ni baixar al contenidor groc. Quan parlem d’economia circular hi ha una part molt important de reducció en origen, de no generar allò que anomenem residus.”

A Argentona han vist augmentar el nombre de clients conscienciats i que porten la carmanyola des de que han iniciat a aplicar els descomptes. Com diu Marta Subirà, “cada cop que fem una compra cal analitzar de forma conscient si el que comprem és necessari, si la manera com està embolcallat és la millor i si hi ha alguna alternativa… cal una consciencia col·lectiva.”

Pots veure el vídeo complert al següent enllaç.