Francesc, quins valors inspiren la vostra activitat?

Majoral és una empresa de joieria nascuda fa uns quaranta anys que des de sempre s’ha inspirat en la natura mediterrània a l’hora de dissenyar els seus productes. Hem anat incorporant també el valor de la sostenibilitat i des del 2013 formem part de l’Associació Catalana pel Foment de l’Economia del Bé Comú. Per aquest motiu tenim en compte qüestions com l’origen de l’energia que consumim o la procedència dels metalls i minerals preciosos que fem servir.

En què es tradueix això?

Un dels productes que s’utilitza habitualment en l’extracció dels metalls preciosos és el mercuri, un element molt contaminant i tòxic. Investigant sobre el tema vam descobrir que es pot extreure or sense fer-ne servir, i així vam anar a parar a l’organització internacional Aliança per la Mineria Responsable (ARM), que actua per evitar tots els vessaments de mercuri associats a la mineria artesanal no controlada en altres països. Això ho fan tenint en compte també que hi ha milions de persones i comunitats locals que depenen d’aquest tipus de mineria.

I com actueu?

Ara mateix comprem l’or directament a una mina del Perú i per cada quilogram d’or els paguem una quantitat que ells inverteixen en millores en el sistema de producció, actuacions socials, etc. De vegades aquestes explotacions les controlen grups armats i també cal la col·laboració del govern i l’exèrcit per mantenir l’ordre. L’organització ARM els forma per utilitzar el mercuri de manera més segura, reutilitzar-lo i fer un tractament adequat dels residus.

Quin tipus de metalls i minerals compreu, doncs?

Al 2016 vam incorporar metall amb segell Fairmined, que promou el consum responsable de minerals preciosos per a joieria, amb mines a l’Amèrica del Sud, Mongòlia i l’Àfrica. També fem servir metalls reciclats i diamants amb certificació.